NËNA SOLIDARE ME DHIMBJET E NJERËZIMIT

Sep 15 • Meditimi i ditës

15 shtator 2015 – E martë, Zoja e Dhimbshme, MOMENTI I SHENJTË – Lutja e përditshme

 

Prania e Hyjit

 

“Ndaluni e shihni se unë jam Hyji.” (Ps 46,11)
Qetësohu dhe njihe Zotin.

O Zot, fjalët e tua na çojnë në
qetësinë dhe madhështinë e Pranisë sate.

 

Liria

 

Do të provoj që së paku shkurt t`i harroj të gjitha brengat dhe problemet

që ndoshta më mundojnë në këtë moment.

Të gjitha brengat e mia i vendos në duart e Zotit – së paku disa minuta deri sa të zgjatë kjo lutje.

 

Vetëdija

 

Jetoj në një rrjetë të gërshetuar me shumë marrëdhënie – lidhje, me natyrën, me njerëz, me Hyjin.
I vërej këto marrëdhënie dhe falënderoj për jetën që rrjedh nëpër to.
Disa prej këtyre marrëdhënieve janë shtrembëruar, disa janë rrënuar, disa janë ndërprerë:
Ndoshta për këtë arsye ndjehem i/e hidhëruar, i/e zemëruar, i/e zhgënjyer.
Lus për dhuratën e pranimit dhe faljes.

 

Fjala

 

Kaloje këtë kohë duke e qendërzuar vetveten për të dëgjuar atë që Hyji mund të jetë duke të të thënë gjatë kësaj lutje, për të dëgjuar atë që gjallërohet në zemrën tënde. Mbylli sytë një moment. Ndërsa rri ulur me sy mbyllur, përdori këto ose fjalë të ngjashme: “Ja ku jam, o Zot. Ja ku jam.” Kur të jesh gati, hapi sytë dhe lexo, lutu.

 

Gjn19,25-27

 

25 Në këmbë, përbri kryqit të Jezusit, qëndronin nëna e tij, pastaj motra e nënës së tij, Maria e Klopait edhe MariaMagdalenë. 26 Jezusi, kur pa nënën e vet dhe, pranë saj, nxënësin që donte, i tha nënës:

“Grua, ja, yt bir!”

27 Pastaj i tha nxënësit:

“Ja, nëna jote!”

Prej asaj ore nxënësi e mori me vete.

 

Ç`dëshiron të më thuash, Zotëri?

 

Disa mendime mbi pjesën e leximit të sotshëm të Shkrimit Shenjt:

 

– Maria bëri një vend në zemrën dhe trupin e vet në mënyrë që Hyji të mund të vinte në botë. Këtu i kërkohet prej saj për të bërë një vend edhe për mua, gjë që ajo e bën me kënaqësi.

– Historikisht, Marinë nganjëherë e kanë quajtur “Zoja e të poshtërve/bastardëve”. Ky është një titull qesharak që ia kanë ngjitur mëkatarët të cilët tekstin e sotëm e kanë konsideruar me një vlerë të madhe. “Të poshtrit/bastardët” besonin se manteli i Marisë mbulon të gjithë. Në fund,çdo person është vëlla dhe motër për të cilët ka vdekur Biri i saj. Pa marrë parasysh se sa mëkatar jemi ne të gjithë jemi anëtarë të familjes së saj. Këta njerëz ndoshta e kanë njohur më mirë zemrën e Hyjit sesa teologët e kësaj bote?

– Nëna kurrë nuk i refuzon fëmijët e vet, madje edhe kur ata janë kokëfortë, rrugaçë. Kështu që edhe unë mund të gjej një vend nën mbrojtjen e mantelit të Marisë.

  

Bashkëbisedimi

 

Jezus i dashur, po ta hap zemrën.

Mund të të them gjithçka më mundon.

E di që kujdesesh për gjithçka i përket jetës sime.

Më mëso që të jetoj në dijeni se ti kujdesesh sot për mua,

se do të kujdesesh edhe të gjitha ditët e jetës sime.

 

Përfundimi

 

Të falënderoj, o Zot, për çdo nxitje që ma dhurove gjatë kësaj kohe sa luta mbi tekstin e Shkrimit Shenjt.

 

Lavdi Atit e Birit e Shpirtit Shenjt
Si ka qenë në fillim, ashtu tash
e përgjithmonë e jetës. Amen.

Comments are closed.

« »