Falja rrallë meritohet – ajo falet

Mar 23 • Meditimi i ditës

23 mars 2019 – E shtunë, MOMENTI I SHENJTË – Lutja e përditshme

(Leximet e ditës: Mik 7,14-15.18-20; Ps 103,1-4.9-12; Lk 15,1-3.11-32)

 

Prania e Hyjit

Ndalem një çast e mendoj për praninë e fshehur të Hyjit në sende: në elemente duke bërë që ato të ekzistojnë;
në bimë duke u dhuruar jetën; në kafshë duke u dhënë që të ndjejnë;
dhe më në fund në mua, sepse m`i jep të gjitha këto, dhe më shumë,
më bën tempull, vendbanim të Shpirtit të Shenjtë.

 

Liria

Kur e ndjej veten të robëruar dhe kur gjithçka më tendosë, më ngarkon,

madje edhe atëherë kur rrezet e diellit nuk arrijnë në vendin ku ndodhem,

edhe atëherë, në heshtjen e heshtjes, shpirti im është i lirë dhe i papenguar.

Në këtë liri të shpirtit po të drejtohem ty.

 

Ndërgjegjësimi

Bëj, o Zot, që gjithmonë të jem i vetëdijshëm dhe mirënjohës

për të gjitha të mirat që m’i ke bërë, që m’i ke dhënë.

Këtë bekim ta ndaj gjithmonë me të tjerët.

 

Fjala

Hyji i flet secilit prej nesh personalisht.

Duhet ashtu ta dëgjoj në mënyrë që ta ndjej çfarë dëshiron të më thotë.

E dëgjoj fragmentin biblike dhe vërej ç`po ndodh në zemrën time…


 

Lk 15,1-3.11-32

 

Të gjithë tagrambledhësit dhe mëkatarët i afroheshin Jezusit për ta dëgjuar. 2 Farisenjtë e skribët murmurisnin:

“Ky i pranon mëkatarët ‑ thoshin ‑ dhe po ha me ta.”

3 Atëherë Jezusi u tregoi këtë shëmbëlltyrë:

“Një njeri kishte dy djem. 12 Djali i vogël i tha të atit: ‘Babë, ma jep pjesën e pasurisë që më takon!’ Ai ua ndau pasurinë. 13 Pas pak ditësh, djali i vogël mblodhi çka pati dhe shkoi në dhe të largët e atje e shkapërderdhi pasurinë e vet duke jetuar i dhënë pas vesesh.

14 Kur shpenzoi gjithçka pati, u bë zi e madhe buke në atë vend e djali filloi ta sprovojë skamjen. 15 Atëherë shkoi e u lidh rrogëtar te një njeri i atij vendi. Ky e dërgoi në toka të veta t’i ruajë thitë. 16 E dëshironte ta mbushte së paku ndonjë herë barkun me kokrra çiçibunesh që hanin thitë, por askush nuk ia jepte.

17 Atëherë i erdhën mendtë e thoshte:’ Sa mëditësve të tim eti u tepron buka, kurse unë këtu po vdes urie! 18 Do të çohem e do të shkoj tek im atë e do t’i them: O atë, rashë në mëkat kundër Qiellit e ndaj teje! 19 Nuk jam më i denjë të quhem yt bir; më prano si një ndër rrogëtarët e tu.’

20 U çua dhe mori rrugën të kthehet tek i ati.

Ndërsa ende ishte larg, i ati e pa, u ngashërye, u lëshua me vrap, e përqafoi dhe e puthi. 21 Atëherë i biri i tha: ‘O atë, rashë në mëkat kundër Qiellit e ndaj teje! Nuk jam më i denjë të quhem yt bir… !’

22 Por i ati u tha shërbëtorëve të vet: ‘Sillni shpejt petkat më të mirat e vishjani! Vëriani unazën në dorë e sandalet në këmbë! 23 Sillni viçin e majmë e prejeni të hamë e të gëzojmë, 24 sepse ky, im bir, pati vdekur e u ngjall, pati humbur e u gjet!’

E filluan të dëfrehen.

25 Djali i tij i madh ndodhi në fushë. Kur u kthye e iu afrua shtëpisë, dëgjoi këngë e valle, 26 thirri një shërbëtor dhe e pyeti ç’ndodhi. 27 Ai iu përgjigj: ‘U kthye vëllai yt e yt atë preu viçin e majmë pse iu kthye djali shëndoshë e mirë.’ 28 Ai u zemërua dhe nuk deshi të hyjë brenda. I ati doli jashtë dhe iu lut. 29 Atëherë ai i tha të atit: ‘Ja, unë të shërbej tash sa kohë e kurrë nuk e shkela asnjë urdhër tëndin. E ti kurrë s’më dhe as një edh të gostitem me miqtë e mi. 30 Por, kur të erdhi ky ‑ djali yt ‑ që e prishi pasurinë tënde me lavire, ti ia preve viçin e majmë!’ 31 ’Biro ‑ i tha i ati ‑ ti je gjithmonë me mua, e gjithçka kam, është jotja. 32 Porse, u desh të gëzohemi e të ngazëllohemi, sepse ky ‑ vëllai yt ‑ pati vdekur e u ngjall, pati humbur e u gjet. ’“


 

Ç` dëshiron të më thuash, o Zot?

Disa mendime mbi tekstin e sotshëm të Shkrimit Shenjt:

 

  • Falja rrallë meritohet. Po të gëzoheshim duke ditur se na është falur pavarësishtpadenjësisë sonë, do të ishim më të gatshëm të falim të tjerët edhe në qoftë se ata nuk e meritojnë këtë.Falja është njëdhuratë. A e jap këtë dhuratë në mënyrë bujare?

  • Me kë mund të identifikohem në këtë shëmbëlltyrë? Me vëllanë e madh i cili është i zemëruar për shkak të dashurisë dhe faljes, që u treguan ndaj vëllait të vogël? Apo me vëllanë e vogël i cili thjesht e pranon përqafimin e babait të tij?

  • Gjatë kohës që e dëgjon përsëri pjesën e ungjillit, vë re sesi babai i do të dy djemtë – atë të keqindhe atë të zemëruarin. Vazhdimisht i quan bij, edhe pse të dy e mbajnë për budalla.

     

Bashkëbisedimi

Jezusi në këtë histori tregonse çfarë është në të vërtetë ati i tij. Duhet të besoj se dora e Zotit është gjithmonë e shtrirë ndaj mëkatarëve, duke më përfshirë edhemua. Zoti kurrë nuk pushon të ma dëshirojë të mirën. Do të përpiqem të sillem si babai ndaj të tjerëve që më kanë shkaktuar dhimbje dhe poshtërim. Bisedoj për këtë hapur me Zotin.

 

Përmbyllja

Po të falënderoj, o Zot, për çdo nxitje që ma dhurove gjatë këtyre momenteve të kaluara vetëm me ty. Ti na fton të gjithëve në festë të madhe. Kjo është drama ehistorisë njerëzore. Bota hyjnore është shtëpia jonë ku ne të gjithë jemi të mirëpritur dhe ku vlejmë. Së bashku do të festojmë dhe t`i gëzohemi njëri-tjetrit. Kjo do të jetë një atmosferë e gëzimit të përjetshëm.

O Zot, kur ndihem i/e humburdhe i/e vdekur, dhe kur gjithçka komplotohet kundër meje, ma kujto ëndrrën tënde qëe ruan për mua. Kur jam i/e brengosur për të tjerët bëj që të kem besim se thirrjen që iu ke drejtuar kurrë nuk e ke larguar, pa marrë parasysh se çfarë bëjnë njerëzit. Ati ynë…

Lavdi Atit e Birit e Shpirtit Shenjt. Si ka qenë në fillim ashtu tash e përgjithmonë e jetës. Amen.

Comments are closed.

« »