Emërohet Delegati i ri Apostolik për Kosovë, Sh. T. Mons. Jean-Marie Speich

Mar 26 • Kisha në botë, Kisha në Kosovë

Më 19 mars 2019, në festën e Shën Jozefit, Papa Françesku ka emnue Nuncin e ri Apostolik në Slloveni dhe Delegatin Apostolik për Kosovë, Sh. T. Mons. Jean-Marie Speich, argjipeshkëv titullar i Sulci.

Sh. T. Mons. Jean-Marie Speich, ka lindur më 15 qershor 1955 në Strasburg, Francë, prej prindërve Antoine Xavier Speich dhe Marie Thérèse Goetz.

Formimi:

1966-1974: Seminar për të rinj, Walbourg

1976 – 79 dhe 1982-198: Universiteti i Shkencave Humane, Straburg

1980-82 dhe 1984-86: Universiteti Papnor Gregoriana, Roma

1984-86: Akademia Papnore, Roma

Diplomat dhe gradat akademike:

1974: Bachelor, Strasburg

1979: Master në Teologji, Strasburg

1982: Master në Teologjinë Dogmatike, Romë

1984: Master në të Drejtën Kanonike, Strasburg

1986: Doktoraturën në të Drejtën Kanonike, Romë

1986: Diplomë në Akademinë Papnore, Romë

 

Shugurimi meshtarak: 9 tetor 1982

Shërbimi pastoral: 1982084: vikar i famullisë St. Vincent de Paul, Strasburg

Shugurimi ipeshkvor: 24 tetor 2013 nga Papa Françesku, me titullin argjipeshkëv titullar i Sulci.

 

Shërbimi diplomatik në Selinë e Shenjtë (Vatikan):

1986-87: Punonjës në Nunciaturën Apostolike në Haiti

1987-89: Sekretar i klasës së dytë në Nunciaturën Apostolike në Haiti

1989-90: Sekretar i klasës së dytë në Nunciaturën Apostolike në Nigeri

1990-91: Sekretar i klasës së parë në Nunciaturën Apostolike në Nigeri

1991-93: Sekretar i klasës së parë në Nunciaturën Apostolike në Bolivia

1993-94: Revizor i Nunciaturës Apostolike në Bolivia

1994-95: Revizor i Nunciaturës Apostolike n ë Kanada

1995-98: Këshilltar i klasës së dytë në Nunciaturën Apostolike në Gjermani

1998-99: Këshilltar i klasës së dytë në Nunciaturën Apostolike në Britaninë e Madhe

1999-01: Këshilltar i klasës së parë në Nunciaturën Apostolike në Britaninë e Madhe

2001-04:  Këshilltar i klasës së parë në Nunciaturën Apostolike në Egjipt

2004-06: Këshilltar i klasës së parë në Nunciaturën Apostolike në Spanjë dhe në Principatën e Andores.

2006-08: Këshilltar i klasës së parë në Nunciaturën Apostolike në Kubë

2008-13: Përgjegjës për Seksionin Frankofon në Sekretarinë e Shtetit, Qyteti i Vatikanit

2013-19: Nunc Apostolik në Ghana

Më 19 mars 2019, Papa Françesku e emëron Nunc Apostolik në Slloveni dhe Delegat Apostolik për Kosovë, duke e zëvendësuar nuncin e mëparshëm Mons. Juliusz Janusz, i cili vitin e kaluar kishte shkuar në pension dhe kishte përfunduar shërbimin e tij diplomatik në Selinë e Shenjtë.  

Gjatë shërbimit të tij diplomatik ka marrë pjesë në misione të veçanta të Selisë së Shenjtë, herë si delegat e herë si përgjegjës, udhëheqës, anëtar apo pjesëmarrës, si dhe është shpërblyer me çmime nderi të ndryshe nga Kisha dhe institucione civile për veprimtarinë e tij.

Fletë frëngjisht, gjermanisht, italisht, anglisht dhe spanjisht.

E falënderojmë Selinë e Shenjtë, posaçërisht Papa Françeskun, që vazhdon të tregojë kujdes ndaj Vendit dhe Kishës sonë në Kosovë. /drita.info

Shpërndaje

Comments are closed.

« »