Jezusi gjithmonë më vështron me dashamirësi

Jul 5 • Meditimi i ditës

5 korrik 2019 – E premte, MOMENTI I SHENJTË – Lutja e përditshme

(Leximet e ditës: Zan 23,1-4.19; 24,1-8.62-67Ps 106 (105), 1-2.3-4.5; Mt 9, 9-13)

 

Prania e Hyjit

Ndalu një moment dhe paramendoje se si Hyji është duke të vështruar. Ati, Biri dhe Shpirti Shenjt gëzohen për dëshirën e madhe tënde që këtë kohë po ia kushton lutjes.

 

Liria

S`ka situatë prej së cilës nuk do të mund të dilja më i/e pasur me dashuri dhe jetë.

Mirëpo, dëshirat e mia janë shpesh herë të fiksuara, të robëruara në iluzione se të gjitha do të jenë të plotësuara.

E lus Hyjin që nëpërmjet lirisë time

t`i bëjë dëshirat e mia këngë melodie gjallëruese të dashurisë me plot harmoni.

 

Ndërgjegjësimi

Më ndihmo, o Zot, që të bëhem edhe më i/e vetëdijshëm/e për praninë tënde.

Më mëso se si të të dalloj në të tjerët.

Ma mbush zemrën me mirënjohje për të gjitha ato momente

kur nëpërmjet njerëzve të tjerë e ke treguar kujdesin ndaj meje.

 

Fjala

I jap vetes kohë që ta lexoj Fjalën e Zotit.

E lexoj, e dëgjoj tekstin e zgjedhur biblik pikë për pikë, fjalë për fjalë, mendim pas mendimi, siç e lexoj një letër nga një miku im i dashur. Lejoj që fjala e Zotit të gjejë jehonë brenda meje: vështroj, dëgjoj, besoj.


Mt 9, 9-13

 

9 Jezusi, si shkoi prej andej, pa një njeri që quhej Maté, ndenjur në doganë. Jezusi i tha: “Eja pas meje!” Ai u ngrit dhe shkoi pas tij.

10 Dhe, kur më vonë, Jezusi u ul në tryezë në shtëpi, ja se ia behën shumë tagrambledhës e mëkatarë e u ulën në tryezë bashkë me Jezusin e me nxënësit e tij. 11 Farisenjtë kur e panë këtë, i pyetën nxënësit e tij:

“Pse mësuesi juaj ha bukë me tagrambledhës e me mëkatarë?”

12 Jezusi, kur i dëgjoi, u përgjigj:

“Mjeku nuk u duhet të shëndoshëve, por të sëmurëve! 13 Shkoni e mësoni çka do të thotë: ‘Më pëlqen mëshira e jo flia!’ Sepse unë nuk erdha të ftoj të drejtët, por mëkatarët.”


Ç`dëshiron të më thuash, Zotëri?

Disa mendime mbi pjesën e leximit të sotshëm nga Shkrimi Shenjt

 

  • Jezusi me fjalë dhe vepra jepte porosi duke arritur kështu tek ata që moralisht dhe shoqërisht ishin të dëbuar nga shoqëria. Ai i konsideron ata si miqtë e vet. Mateun, një tagrambledhës të ushtrisë pushtuese romake, të gjithë e urrenin. Çfarë shpërthimi i ndërgjegjësimit dhe respektit për veten e vet kur e sheh Jezusi të mirën në të dhe kur dëshiron të bëhet pjesë e kësaj lëvizjeje të tij të re emocionuese! Pa marrë parasysh se çfarë lloji të imazhit të vetvetes kam, Jezusi gjithmonë më sheh si një mik/mikeshë e tij.
  • Mateu organizon një festë të madhe dhe i fton për të festuar të gjithë ata që klika fetare i kishte hedhur poshtë. Jezusi gëzon banketin e përbashkët: askush nuk përjashtohet nga “tryeza e përbashkët” me të. Ai kurrë nuk thotë: “Unë dua të ulem me këtë person!” Këtu kemi një model të Eukaristisë – bashkësi/bashkim me Krishtin dhe me njëri-tjetrin, pa qenë i përjashtuar askush.

E lexoj, e dëgjoj pjesën e Ungjillit edhe një herë, nëse duhet disa herë. Ndalem në pjesë të tekstit që më flasin më shumë. I lëshohem fuqisë së fjalëve, pa u ngutur, me këmbëngulje dhe besueshmëri. Para se të kaloj nga një pikë në tjetrën, ndalem, mendoj për veten, duke pyetur se çka është duke më folur ky tekst, kjo ngjarje për jetën time personale.

 

Bashkëbisedimi

Një bashkëbisedim është një bisedë intime midis teje dhe Hyjit Atëmidis teje dhe Jezusitose midis teje dhe Marisëapo një prej shenjtërveKjo ndodh shpesh në fund të një periudhe lutjeje, por mundtë bëhet në çdo kohë. Kjo bisedë le të zhvillohet natyrshëm edhe në lutjen tënde të sotshme.

 bashkëbisedimne flasim dhe dëgjojmësesi na nxit Shpirti Shenjt: dukee shprehur vetvetenpër shembull, si një mik që i flet një miku, ose sinjë person që i flet një personi të cilin ai ose ajo e kaofenduarose si një fëmijë që i flet një prindiose këshilltariose si një i dashur që i flet atij/asaj që e dashuron.

Cilido qoftë konteksti, ji “real“, duke folur nga zemraSi në çdo bisedëtë mirëfilltësigurohu që të kesh kohë heshtjeje për të dëgjuar.

 

Përmbyllja

Të falënderoj, o Zot, për çdo nxitje që ma dhurove gjatë këtij meditimi mbi tekstin e Shkrimit Shenjt. Ati ynë…

Lavdi Atit e Birit e Shpirtit Shenjt
Si ka qenë në fillim, ashtu tash 
e përgjithmonë e jetës. Amen.

Comments are closed.

« »