Në Katedralen Shën Nënë Tereza do të bëhet Rivarrimi simbolik i Pjetër Bogdanit, në 330-vjetorin e kalimit të tij në amshim

Nov 29 • Kisha në Kosovë, Kulturë

Kisha Katolike në Kosovë – Dioqeza Prizren-Prishtinë, për të shënuar 330-vjetorin e kalimit në amshim të Imzot Pjetër Bogdanit, organizon rivarrimin e tij simbolik në Kriptën e Katedrales Shën Nënë Tereza në Prishtinë, më 6 dhjetor 2019.  Për këtë ditë, që përkon me ditëvdekjen e tij (V. 1689), është përgatitur një program i ngjeshur në tri pika: konferencë shkencore, mesha e shenjtë dhe rivarrimi simbolik. Të gjitha këto do të zhvillohen në ambientet e Katedrales Shën Nënë Tereza në Prishtinë.

Në vijim programi i plotë:

 

– – – 

 

PROGRAMI

 

ORA 16:00:  KONFERENCË SHKENCORE

Qendra “BogdaniPolis”, Prishtinë

 

Filologji

Anila OMARI, Relacioni i vizitës apostolike të Bogdanit (1658) dhe mbishkrimi i Kishës së Shirgjit

Anton BERISHAJ, Poetika e Bogdanit

Evalda PACI,  Dimensioni i shkrimtarit dhe i lëvruesit të gjuhës në personalitetin e Pjetër Bogdanit

Kujtim SHALA, Cuneus Prophetarum: Shkalla IV (poezia si ancillae doctrinae)

Aljula JUBANI, Pjetër Bogdani: kleriku “që kish për të kiane” martir për fè e atdhè

Teologji

Don Robert KOLA, Hermenuetika e Shkrimit të Shenjtë në “Cuneus Prophetarum”

Don Shtjefën DODES, Kristologjia në veprën “Çeta e Profetëve”

Histori

Don Lush GJERGJI, Gjendja fetare në Kosovë në kohën e Imzot Pjetër Bogdanit

Gjon BERISHA,  Elementi shqiptar në kryengritjet antiosmane të kohës së Bogdanit

Mirie RUSHANI, Aktiviteti politik dhe diplomatik i Pjetër Boganit

 

ORA 18:00: MESHA E SHENJTË

Katedralja Shën Nënë Tereza, ora 18:00. E kryeson Sh. T. Imzot Dodë Gjergji

 

ORA 19:00:  AKADEMIA SOLEMNE PËR BOGDANIN DHE RIVARRIMI SIMBOLIK

Qendra “BogdaniPolis”  – Kripta nën Katedrale

Program i përbërë prej fjalimeve, teksteve, këngëve dhe ritit

 

Ora 19: 30: Koktej në Agorà

 

Ju mirëpresim!

 

– – – 

 

Kontakti: 

E-mail: i[email protected]; [email protected]

Tel.: + 383 (0) 49 507 882; + 383 (0) 49 174 790

Comments are closed.

« »