Krishti në Kryq i lagur nga lotët e Qiellit

Mar 28 • Opinion

Imazhe, shenja dhe fjalë të lutjes për botën që Papa Françesku deshi të kremtonte për t’iu lutur Zotit për fundin e pandemisë.

 

Protagonisti i lutjes që mbrëmjen e 27 marsit – herëshim i të Premtes së Madhe – Papa Françesku kremtoi në një Shesh të Shën Pjetrit të zbrazët e të zhytur në heshtje joreale, ishte pikërisht Ai. I Kryqëzuemi, me shiun që binte pareshtur duke lagur trupin e Tij, aq sa t’i shtohet gjakut të pikturuar në kryqin e drurit atë ujë që Ungjilli na thotë se gurroi nga plaga e shporuar nga shtiza.

Ai Krisht i Kryqëzuar, i cili i mbijetoi zjarrit, të cilin romakët e mbajtën në procesion kundër murtajës; ai Krisht i Kryqëzuar që Shën Gjon Pali II e përqafoi gjatë liturgjisë pendestare të Jubileut të vitit 2000, ishte protagonisti i heshtur dhe i pafuqishëm në qendër të hapësirës bosh. Deri edhe Shën Maria, Salus populi Romani, e vendosur në kutinë e plexglasit, u bë e patejdukshme për shkak të shiut, u dukë sikur sprapsej, madje gati gati zhdukej, përvujtërisht, përpara Tij, Jezu Krishtit lartuar mbi kryq për shpëtimin e njerëzimit.

Papa Françesku u duk i vogël, e edhe më i kërrusur ndërsa ngjitej shkallëve të tremes para Bazilikës së Shën Pjetrit, duke u bë interpretuesi, zëri i dhimbjes së botës për ta ofruar te këmbët e Kryqit “Mësues! A nuk të intereson që po mbytemi?”. Kriza e vështirë që po përjetojmë me pandeminë  “e tregon fytyrën tonë të brishtë, e nxjerr lakuriq ato siguri të rreme dhe të tepërta me të cilat kemi ndërtuar planet tona, projektet tona, zakonet dhe përparësitë tona” dhe “tani ndërsa jemi në stuhinë dhe detin e tërbuar, të përgjërojmë: Zgjohu, o Zot!”.

Sirena e një ambulance, një nga të shumtat që në këto orë kalojnë nëpër lagjet tona për të shpëtuar të infektuarit e rinj, e shoqëroi së bashku me këmbana momentin e bekimit Eukaristik Urbi e Orbi, kur Papa, ende i vetëm, u rishfaq në Sheshin e shkretuar e të fshikulluar nga shiu, bënte Shenjën e Kryqit me të Shenjtueshmin Sakrament. E, akoma, Protagonisti ishte Ai, që duke u flijuar, deshi të bëhej ushqim, shujtë për ne e që akoma na përsërit: “Pse jeni frikacakë? Po a ende nuk besoni?.. Mos ki frikë”. (editorial i radio vatikanit)

Comments are closed.

« »