Lutja “Ati ynë” – model i lutjes së zakonshme

Jun 18 • Meditimi i ditës

18 qershor 2020 – E enjte, MOMENTI I SHENJTË – Lutja e përditshme

(Leximet e ditës: Sir 48, 1-15; Ps 97, 1-7; Mt 6, 7-15)

 

Prania e Hyjit

Në heshtjen e qenies sime më intime, në fragmentet e unitetit tim shumë të dëshiruar,

a mund ta ndiej pëshpëritjen e pranisë së Hyjit?

A mund t`ia kujtoj vetes kur e kam ndier afërsinë e Hyjit;

kur kemi ecur së bashku, duke i lejuar vetes që të përqafohem me dashurinë e Hyjit?

 

Liria

Lus për hirin që të besoj në gjithë atë çfarë do të mund të isha

dhe të bëja vetëm po t`i dorëzohesha Hyjit, atij që gjithçka krijon nga dashuria,

që të vazhdojë të më krijojë, udhëheq dhe formojë.

 

Ndërgjegjësimi

Më ndihmo, o Zot, që të jem edhe më i/e vetëdijshëm për afërsinë tënde.

Më mëso se si të të dalloj te të tjerët.

Mbushe zemrën time me falënderim për shkak të dashurisë sate,

të cilën ma ke treguar nëpërmjet njerëzve tjerë.

 

Fjala

Tani e lexoj pjesën e leximit të Shkrimit të Shenjtë që është parashikuar për sot.

Lexoj ngadalë dhe ia vë mendjen fjalës a ngjarjes që më flet diçka.

Përgjoj, çfarë po ndodh në zemrën tënde.

 


 

Mt 6, 7-15

 

Në atë kohë Jezusi u tha nxënësve të vet:

7 E kur të luteni, mos e teproni me fjalë të kota porsi paganët: ata mendojnë se do t’u plotësohet lutja nëse thonë shumë fjalë. 8 Mos bëni si ata, sepse Ati juaj e di mirë se për çka keni nevojë para se t’i luteni.

9 Prandaj lutuni kështu:

Ati ynë që je në qiell,

u shenjtëroftë Emri yt!

10 Ardhtë Mbretëria jote!

U bëftë vullneti yt

si në qiell ashtu në tokë!

11 Bukën tonë të përditshmen na e jep sot!

12 Na i fal fajet tona,

si i falim ne fajtorët tanë!

13 E mos na lër të biem në tundim,

por na shpëto nga i Keqi!

14 Vërtet, në qoftë se ju ua falni njerëzve gabimet e tyre, edhe Ati juaj qiellor do t’jua falë juve; 15 por, nëse ju nuk ua falni njerëzve gabimet e tyre, as Ati juaj qiellor nuk do t’jua falë juve gabimet tuaja.”

 Ç` dëshiron të më thuash, Zotëri?

Disa mendime mbi paragrafin e sotshëm të Shkrimit të Shenjtë:

 

 Kjo lutje e thjeshtë që Jezusi na mësoi është e re dhe e freskët edhe sot, sikurse kur ajo u shqiptua të parën herë. Ajo zbulon se si duhen qenë gjërat midis Hyjit dhe vetes sonë, si dhe ne njerëzve në mes veti.
• Thuaje ngadalë Ati ynë, si ta lutje atë për herë të parë. 

  • A është lutja Ati ynë model për mënyrën time të zakonshme të të luturit?

  

Bashkëbisedimi

Jezus, gjatë kohës kur e përshkove tokën ,fëmijët e vegjël gjithmonë i ke dashur shumë.

Më mëso që të kem besim fëmijëror në ty;

që të jetoj me dije se kurrë nuk do të më lësh.

 

Përmbyllja

Ati ynë…
Lavdi Atit e Birit e Shpirtit Shenjt.
Si ka qenë në fillim, ashtu tash
e përgjithmonë e jetës. Amen.

Comments are closed.

« »