• RAPORT PARA NJË AKADEMIE

  Mar 18, 15 • 1377 Views • LetërsiNo Comments

  Shkruan: NDUE UKAJ Para një auditori të përzgjedhur, siç mund të jetë ai i një akademie, mund të flasë vetëm dikush që shquhet për arritje shumë të veçanta në arte, filozofi e shkencë. Së paku kështu dëfton përvoja empirike. E kështu nuk...

 • NJË LETËR NË GJUHËN SHQIPE NGA GASHI I VITIT 1689

  Mar 11, 15 • 6140 Views • HistoriNo Comments

   SHKRUAN: Peter Bartl & Martin Camaj   Po sjellim këtë artikull për lexuesit dhe posaçërisht për studiuesit shqiptarë për arsyen e thjeshtë që të lehtësojmë qarkullimin e tij, duke e bërë atë pjesë të interesimit historik dhe për më...

 • Atë Emanuele GIORDANO (1920-2015)

  Mar 9, 15 • 1411 Views • KulturëNo Comments

  Shkruan: Don Lush GJERGJI          Atë Emanuele Giordano për herë të parë e kam takuar në Kalabri, në famullinë Ejanina në vitin 1970. Ishte Java e Madhe. Me ftesë dhe përcjellje të Mons. Eleuterio Fortino, së bashku me Don Ndue Gjergjin,...

 • PALOK KURTI – KLASIKU I PARË QË HODHI DRITË MBI MUZIKËN POPULLORE SHQIPTARE (II)

  Mar 6, 15 • 1251 Views • KulturëNo Comments

  Palok Kurti, hodhi dritë mbi muzikën popullore shqiptare. Pasuria dhe larmia e veprës së tij zë, padyshim, një vend të nderuar në historinë e muzikës shqiptare   SHKRUAN:  Prof. dr. sci. Akil Mark KOCI Përveç veprës “Bashkimi i Shqipnisë”,...

 • PALOK KURTI – KLASIKU I PARË I ARTIT MUZIKOR SHQIPTAR (I)

  Mar 3, 15 • 2638 Views • KulturëNo Comments

  Kurti ishte kompozitori i parë shqiptar dhe “muzikanti i parë që dha sinjalin e arit të ri të kultivuar.”   Shkruan: Prof.  dr. sci. Akil Mark KOCI  Kur flasim për figurat e para muzikore shqiptare dhe për historikun dhe rrugën e formimit të...

 • KOMPLEKSI MUZEOR “NDRE MJEDA”

  Mar 2, 15 • 2279 Views • LetërsiNo Comments

  SHKRUAN: Don Nikë UKGJINI Dom Ndre Mjeda qe njëri prej personazheve më të rëndësishëm të kulturës, shqiptare në gjysmën e parë të shekullit të njëzetë, njëri prej protagonistëve më të zëshëm të saj, kontribues i spikatur i ruajtjes dhe...

 • BOTOHEN TREGIMET POPULLORE ARBËRESHE TË AT VINÇENC MALAJ

  Feb 23, 15 • 1835 Views • LetërsiNo Comments

  At Vinçenc Malaj (1928-2000), françiskani nga Tuzi, studiuesi më competent i Kuvendit të Arbnit dhe studiues i zellshëm i folklorit shqiptarë, i traditës së pasur të kombit tonë, ka punuar edhe si hulumtues i folklorit te Arbreshët e Italisë. Ai...

 • DITA NDËRKOMBËTARE E GJUHËS AMTARE (21 SHKURT)

  Feb 21, 15 • 4846 Views • Kulturë, LetërsiNo Comments

  Që nga viti 1999 kur UNESCO kishte shpkallur 21 shkurtin ditë ndërkombëtare të gjuhës amtare, çdo vit gjithandej nëpër botë organizohen manifestime kombëtare e ndërkombëtare, me qëllim të ruajtjes dhe promovimit të gjuhëve amtare. Në vitin...

 • At ZEF PLLUMI NË FRËNGJISHT

  Feb 10, 15 • 1260 Views • Kulturë, LetërsiNo Comments

  At Zef Pllumi, është vigan i kulturës shqiptare. Ai përjetoi kalvarin shqiptar gjatë komunist dhe si françeskani i madh jetoi për të treguar një histori mynxyrash të tmerrshmet që i përjetoi ai, populli shqiptar dhe kisha në Shqipëri, dhe...

 • PRELË TULI I MËRTURIT (1852 – 1918)

  Feb 10, 15 • 2218 Views • Histori, KulturëNo Comments

  Shkruan: Ylli PREBIBAJ “Nëse një individ lëvdohet, ky lavdërim i përket gjithë grupit të tij fisnor”           Kazuhiko Yamamoto   Trashëgimi e vyer nga periudha e vetadministrimit të malësive shqiptare është mënyra e përfaqësimit,...