• KRIJUESIT E NOTAVE TË SHENJTA

  Apr 20, 15 • 1626 Views • Recension, UncategorizedNo Comments

  (Akil KOCI, Musica Sacra Shqiptare, 2014)    Shkruan: Don Fatmir KOLIQI   “Këndimi është tipar i atij që dashuron.”  Shën Augustini   Mjeshtri i muzikës më ngarkon të them disa fjalë për librin e tij. Siç e lyp zakoni, ai që shkruan...

 • POETJA TUA FORSSTRÖM BOTOHET NË SHQIP

  Feb 2, 15 • 1341 Views • RecensionNo Comments

  Shtëpia botuese “ADA” ka botuar librin me poezi “Unë studiova një herë në një fakultet të mrekullueshëm” të poetes Tua Forsström me përkthim nga suedishtja nga Edita Kuçi Ukaj. Tua Forsström është poete shumë e...

 • VATIKANI DHE SHQIPTARËT- NË NJË LIBËR I RI

  Feb 2, 15 • 2380 Views • RecensionNo Comments

  Vizita historike Papa Françeskut nga njohës të ndryshëm të rrethanave ndërshqiptare: politikanë, historianë, shkrimtarë, klerikë, e njerëz të medias,  njëzëri u vlerësua të jetë historike. Në kuadër të aktiviteteve të shumta që u...

 • NJË AUTONOMI E KULTURËS SHQIPTARE

  Jan 23, 15 • 1600 Views • RecensionNo Comments

  Shkruan: Dr. Kastriot MARKI  Mbi librin e Zef Ahmetit, “Çfarë është kultura shqiptare”. Albanisches Institut, Naimi, Tiranë, 2014  Duke qenë se kisha lexuar disa artikuj të Zef Ahmetit lidhur me disa çështje të sociologjisë së kulturës,...

 • NJË VEPËR ME VLERA ALBANOLOGJIKE

  Jan 20, 15 • 1645 Views • RecensionNo Comments

  Shkruan: Aleksander MEKSI Botimi i këtij vëllimi kushtuar Profesor Zef Mirditës është një nismë e rrallë ndër ne, që shpreh vlerësimin për kontributin e tij në shkencat shqiptare, për veprimtarinë e tij pedagogjike dhe kërkimet shkencore, një...

 • Vatikani, faktor i mbijetesës së shqiptarëve

  Jan 6, 15 • 1540 Views • RecensionNo Comments

  Shkruan: Lazër STANI Vizita e paralajmëruar e Atit të Shenjtë, Papa Françeskut, të dielën e 21 Shtatorit, për të gjithë ne shqiptarët, përbënte një lajm të jashtëzakonshëm. Pas territ gjysmëshekullor të sundimit komunist, për herë të...

 • Kush e vret historinë, vret të tashmen dhe ardhmërinë

  Nov 25, 14 • 1623 Views • RecensionNo Comments

  (Virgjil KULE, Gjergj Kastrioti Skënderbeu Kryqtari i fundit, Fast Track Albania, 2012, fq. 546.)  SHKRUAN: Don Lush GJERGJI    Dikur, me të drejtë thuhej: “Pa histori s’ka as ardhmëri”. Sot, kjo thënie, ndoshta duhet të ndryshohet pak, të...

 • Poezia e bukur të çliron, të argëton dhe të jep dituri

  Nov 25, 14 • 1926 Views • RecensionNo Comments

   (Peter Poulsen, Prapa hënës, “Ditët e Naimit”, 2014. Përktheu nga danishtja Edita Kuçi Ukaj)   “Fjalët e poetit janë në erë dhe ato shpërndahen me një gjuhë të epërme në tokë. Poeti kërkon që këto fjalë të erës, t’i zbres në...