• Rreziku i përbrendshëm

  Feb 24, 16 • 1530 Views • TRADITANo Comments

  Nga At Gjergj Fishta   Kur, para këtyne shtatë vjetve, na të “Hyllit të Dritës” patëm thanë në nji rasë se ka Shqypni, se do të kishte Shqypni të lirë e të pamvarme, ndokush ndër shqyptarë qeshi, tjerët mrrudhën krahët, e shumta bani se...

 • Mbi tezën ilire e pellazge

  Jan 25, 16 • 1583 Views • TRADITANo Comments

  Vështrime mbi prejardhjen e popullit shqiptar dhe të gjuhës së tij Nga Eqrem Çabej Kur shtrohet problemi i burimit të një populli, ai do të shikohet të zgjidhet më fort nga ana e ruajtjes dhe e vazhdimësisë së gjuhës së tij sesa nga pikëpamja...

 • Mentarët dhe rrethi shoqëror

  Jan 13, 16 • 1251 Views • TRADITANo Comments

  Nga Nebil ÇIKA  1. Nga fakti që në Shqipëri s’ka një grumbull mentarësh ku pjestarët të kenë të gjithë, pamje të përbashkëta, një kuptim të përbashkët përballë problemeve të mëdha të kombit tonë, mbi të Ardhmen dhe mbi...

 • VALLË ANARKIA KU DO TA SHPJERË VENDIN?

  Nov 25, 15 • 1068 Views • TRADITANo Comments

  Nga FAIK KONICA Shqiptarët kishin zakon të thoshin se shpëtimin dhe përparimin e Shtetit e ndalojnë tre veta: Esadi (Toptani), Bib Doda, Ismail Qemali. Njëri nga këta vdiq, dy u vranë. Që të tre u çduknë. Po në vënt të tyre duallnë një...

 • SHTETI DHE BESIMI

  Nov 16, 15 • 1152 Views • TRADITANo Comments

  Nga At Gjergj Fishta Per me njoftë burimin e tagrit e t’detyrës s’shtetit, na do t’shofim ma para se n’ç’t’perpjekuna ase n’ç’t’kundershtisur gjindet nieri me familje, e familja me nieri; pse tuj kenë...

 • FJALA NË ERË – KULTURA

  Oct 31, 15 • 1548 Views • TRADITANo Comments

  Nga Tajar ZAVALANI Ideali i njeriut të mësuar është në ditët tona specializimi në një degë. Disa vjet shkollë të mesme, pakë vjet në universitet, një periudhë studimi të ethëshëm për të kaluar provimet dhe, me të vënë diplomën në...

 • ZÂNI I TЁ DEKUNIT!

  Oct 9, 15 • 2384 Views • TRADITANo Comments

  Nga Lazër Shantoja Carlyle e fillon historin qi shkroi mbî revolucionin e Francës tё vjetit 1848 me kёto fjalё tё Montesquieu: «Lum ai popull qi kà nji histori tё merzitshme«! Po kjè se qetёsija e monotonija e ndolljevet historike pêrbâjn...

 • KOMEDIA E PARTIVE

  Sep 17, 15 • 1170 Views • TRADITANo Comments

  Nga Faik KONICA     Korrespondenca e mikut t’one të kthiellt, Francesco Argondizza, që “Dielli” boton në numër të sotmë, na heq përsëri vërejtjen mi reziqet që e rethojnë Shqipërinë. Kur popujt dëshërojnë paqe dhe...

 • SHKRIMTARËT E RIJ

  Sep 1, 15 • 1155 Views • TRADITANo Comments

  Shkruan: Lazër Shantoja Shkrimtarët nuk janë porsi shishet e vênës. Këto, sikur dihet, sa mâ të vjetra të jenë, aq janë mâ të mira. Përkundrazi, zbatue shkrimtarve, adjektivat «i rí, i vjetër» nuk shênjojnë kurrnji cilsí vlere. Këtu due...

 • SI E NJOHA UNË AT GJEÇOVIN

  Aug 25, 15 • 1283 Views • TRADITANo Comments

  Nga Faik Konica At Gjeçovin e pata njohur me anë letrash disa vjet përpara Luftës Ballkanike. Më 1913 shkova në Shkodër dhe atje, në Kuvend të Françeskanëve, një ditë u njohëm me sy e me fjalë të gjalla. Mendimet, nderimi, që kisha pasur për...