Histori

ANDRE BOGDANI, argjipeshkëv i Shkupit (1656 – 1677)

Nga Don Frok Zefi   Sipas të dhënave për fëmijët nën përkujdesje të kolegjit në Loreto, Andre Bogdani ka lindur...

Kosova nga parahistoria deri më antikën e vonë

Zef MIRDITA   Në këtë punim sintetik autori jep një vijim kronologjik zhvillimi të fenomeneve etnike, shoqëroro-ekonomike, kulturore, politike dhe...

GJON NIKOLLË KAZAZI (1743-1752)

Nga Don Frok Zefi   a) Origjina dhe studimet Gjon Nikollë Kazazi është lindur në Gjakovë në vitin 1702,[1] nga...

Kosova dje dhe sot sipas dokumenteve të arkivave të Vatikanit

Nga Don Frok ZEFI   Hyrje E kaluara e Kosovës, ku jetojnë katolikë, myslimanë e ortodoksë, e kohën e re...

KUVENDI I PARË I ARBËRIT (1703)

Nga Dr. Don Shan ZEFI   I. Hyrje Me ardhjen e turqve në trojet shqiptare krishterimi e kishte përjetuar një...

MATEJ MAZREKU, argjipeshkëv i Shkupit (1758-1808)

Nga Don Frok Zefi     a) Origjina dhe emri Matej Mazreku ka lindur në Janjevë[1], në Kosovë në argjipeshkvinë e...

TOMË TOMIÇIQI, argjipeshkëv i Shkupit (1753-1758)

Nga Don Frok Zefi   Tomë Tomiçiqi ka lindur në Dubrovnik, më 22 qershor 1710, nga babai Mihail dhe nëna...

MIKEL SUMMA, argjipeshkëv i Shkupit (1728-1777)

Nga Don Frok Zefi   a)Fëmijëria dhe shkollimi Mikel Summa ka lindur në vendbanimin Baba[1], në ipeshkvinë e Sapës, në...

PJETËR KARAGIQI,  argjipeshkëv i Shkupit (1702-1727)

Nga Don Frok Zefi   a) Konviktor në Kolegjin Ilirik të Loretos Pjetër Karagiqi ka lindur në vitin 1648[1] në NovoBërd[2] ...

GJON NIKOLLË KAZAZI (1743-1752)

Nga Don Frok Zefi   a) Origjina dhe studimet Gjon Nikollë Kazazi është lindur në Gjakovë në vitin 1702,[1] nga...