Letërsi

HIJESHIA E FORMËS

(Zef Chiaramonte, Vulë uji / vjersha malli,  Nuova Ipsa, Palermo, 2015)   Nga Xhavit BEQIRI   Poetët janë botë më...

Gjon Buzuku, ndër kryeheronjtë e kulturës

(Metaforat e “Mesharit” të Dom Gjon Buzukut)   Nga Prend BUZHALA   Gjon Buzuku do të mund të quhej Hero...

Parce Domine: Dodë Gjergji dhe Fjala e kthimit

Nga Albnor Sejdiu   Libri ‘Kthimi’ është një dëshmi e dashurisë. Autori i tij nuk kërkon ndryshim të mendimeve, mendimet...

LETËRSI/ Kush është Jon Fosse, Nobelisti që u bâ katolik?

Shkrimtari dhe dramaturgu norvegjez Jon Fosse ka shkruar romane, prozë të shkurtër, poezi, libra për fëmijë, ese dhe drama, të...

KONTRIBUTI I ERNEST KOLIQIT  PËR ZHVILLIMIN E ARSIMIT NË KOSOVË

Nga Isak Shema   Ernest Koliqi është shkrimtar i shquar i letërsisë shqiptare dhe njëkohësisht  figurë e ndritur e arsimit...

KOLIQI – PAJTORI I TRADITËS DHE MODERNES

Nga Xhavit Beqiri    I. Koliqi – themelues i shkollës shqipe në Kosovë Vjet, në katedralen e Prishtinës, kur po...

Jeronim De Rada (1814-1903) – pararadhësi i Rilindjes Kombëtare Shqiptare

Nga Don Lush Gjergji   Prejardhja dhe jeta “Stërgjyshët e mi qenë mbase pinjoj të Pietro Antonio Radës nga Arbëria”...

Poezia e parë shqipe u shkrua nga Lekë Matranga

Me rastin e ditës botërore të poezisë (21 mars), po i kujtojmë vargjet e hershme të Lekë Matrangës, “Këngë e përshpirtshme”,...

Ditëlindja e veprës “E mbsuame e krështërë” e Lekë Matrangës (20 mars 1592) 

Sot, më 20 mars e kujtojmë daljen në dritë të veprës së Lekë Matrangës ‘E mbsuame e krështerë’ ( E...

ROMANI PËR MURTAJËN…

Jusuf Buxhovi, Shënimet e Gjon Nikollë Kazazit, roman, botoi “Rilindja” Prishtinë, 1982.   Nga Ibrahim Rugova   Gjendaja epidemiologjike Romani...