Imzot Lazër Mjedja, në përvjetorin e vdekjes

Imzot Lazёr Mjedja, bariu i bekuem shpirtëror i Shkodrës, kryeipeshkëv i drejtë dhe i parimeve të ngurta, njeri i çmuar dhe i dashur – i kundërshtuar dhe i respektuar. Hartuesi i uratës “Un prej Zotit jam i kështenë”.   Më 8 korrik kujtojmë përvjetorin  e vdekjes së kryeipeshkvit metropolit të Shkodrës imzot Lazër Mjedjes, metropolit i Shkodrës, bari i drejtë dhe i parimeve të ngurta, njeri i çmuar dhe i dashur – i kundërshtuar dhe i respektuar. Hartuesi i [&hellip

Prifti shqiptar Dom Artur Kola me shёrbimin e parë diplomatik në Bregun e Fildishtë

Dom Artur Kola, u caktua me 1 korrik 2020 nga Papa Françesku nё misionin e parё diplomatik tё shёrbejё pranё Nunciaturёs Apostolike (Ambasadёs sё Selisё sё Shenjtё) nё Republikën e Bregut të Fildishtë.   Menjёherё pas pёrfundimit tё Akademisё Kishtare dhe doktoraturёs nё tё drejtёn kanonike kishtare pranё Universitetit Papnor tё Lateranit, meshtari shqiptar nga Dioqeza e Sapёs, Dom Artur Kola, u caktua me 1 korrikun e kaluar nga Papa nё misionin e parё diplomatik tё shёrbejё pranё [&hellip

Vrapuesja e Prizrenit në Muzeun Britanik

Nga Haxhi MEHMETAJ   Këtë vepër unikale, gjetje të rastit e dërgoj në Muzeun Britanik (BritishMuzeum) të Londrës, ku ndodhet edhe sot, arkeologu anglez Artur J. Evans, në gjysmën e dytë të shek. XIX. Vrapuesja e Prizrenit i takon afërsisht fundit të shekullit VI apo fillimit të shekullit V para Krishtit.   Ndër veprat më të bukura të artit të skulpturës së imët, jo vetëm në Dardaninë qendrore (Kosovën e stome), por edhe në Gadishullin Ilir, do radhitur [&hellip

Jezusi na fton: Ejani te unë, ju të gjithë, që jeni të lodhur…!

E diela XIV gjatë vitit (A)     Leximi i parë   Zak 9, 9-10 Profeti Zakaria shpall ardhjen e Mbretit – Mesia, që nuk vjen mbi një kalë të madhërishëm, por mbi një gomar të përvuajtur, simbol i paqes. Shpëtimi i Hyjit do të vijë nëpërmjet Mesisë së tij, që do të sjellë paqe e drejtësi dhe do të mbrojë të vegjlit dhe të përvuajturit.   Lexim prej Librit të Zakarisë profet Kështu thotë Zoti: “Gëzo me gjithë [&hellip

Bota e të rinjve: Në kërkim të atit!

Nga Mihály Szentmártoni*, Romë   Në rrafshin më të thellë psikologjik, janë dy detyra që fëmija duhet t’i realizojë gjatë zhvillimit të tij, të cilat rëndohen fortë për shkak të mospranisë së atit në jetën e tij. Detyra e parë është ballafaqimi/çlirimi nga lidhjet e mëparshme, që është kusht i nevojshëm për ta ndërtuar personalitetin e pavarur; e dyta është marrja simbolike e roleve për të ardhmen, që është kusht për ta ndërtuar identitetin e të qenit i/e fejuar apo [&hellip

KISHA NË KOSOVË

TË REJA

TË REKOMANDUARA

Krishti në Kryq i lagur nga lotët e Qiellit

Krishti në Kryq i lagur nga lotët e Qiellit

Imazhe, shenja dhe fjalë të lutjes për botën që Papa Françesku deshi të kremtonte për t’iu lutur Zotit për fundin e pandemisë.   Protagonisti i lutjes që mbrëmjen e 27 marsit – herëshim i të Premtes së Madhe – Papa Françesku kremtoi në një Shesh të Shën Pjetrit të zbrazët e të[lexo më shumë]
Mendime të Papa Françeskut për mjekët dhe infermierët, samaritanë të mirë

Mendime të Papa Françeskut për mjekët dhe infermierët, samaritanë të mirë

Po ju propozojmë disa reflektime të Papës Françesku mbi punën jashtëzakonisht të rëndësishme të personelit shëndetësor, që, në këto kohë kaq të vështira, është në vijën e parë të frontit kundër pandemisë së koronavirusit.   Në këto ditë sprove të rëndë, për shkak të përhapjes së Covid-19, pavarësisht nga dekretet qeveritare, ka njerëz[lexo më shumë]
Dorën në zemër në kohën e COVID-19

Dorën në zemër në kohën e COVID-19

Nga Arbnora Gojani Mazreku   Ndërsa po hyjmë në epokën e kërcitjeve të bërrylave dhe fërkimit të këmbëve si përshëndetje (të cilat sinqerisht, më duken përshëndetje qesharake dhe jo profesionale e as të sinqerta), më lejoni t'ju kujtoj për gjestin ‘dorën në zemër’, të përdorur edhe si përshëndetje. Si shqiptare, jam rritë duke[lexo më shumë]
Emërshenjti i të gjitha kohëve: Shën Hieronimi ilir, 340- 30 shtator 420

Emërshenjti i të gjitha kohëve: Shën Hieronimi ilir, 340- 30 shtator 420

Nga Prend BUZHALA   Tha një françeskan bashkëkohor: ja një shenjtor për të gjitha kohët. Data 30 shtator 420 pas Krishtit, shënon vitvdekjen e Shën Hieronimit ilir (340-420), pajtor i bibliotekave, përkthyesve, satiristëve e polemistëve, dhe, mbasi ishte përkthyes i Biblës, përzgjidhet edhe pajtor i shkrimtarëve dhe gazetarëve të krishterë. Mbi të[lexo më shumë]
Kontributi i ilirëve në civilizimin perëndimor: rasti i Shën Jeronimit

Kontributi i ilirëve në civilizimin perëndimor: rasti i Shën Jeronimit

Nga Gjon BERISHA   Historia dhe jeta e ilirëve dhe e Ilirisë, veçse nga autorët grekë e romakë, u shkrua dhe u shqyrtua edhe nga autorë të tjerë, prejardhja e të cilëve shpesh nuk është ditur saktësisht. Kjo ndodhte, meqë ata shkruanin në gjuhën greke apo latine, pastaj biografia e tyre shpesh[lexo më shumë]
Historik i shkurtër i Ipeshkvisë së re Prizren – Prishtinë

Historik i shkurtër i Ipeshkvisë së re Prizren – Prishtinë

Nga Don Lush Gjergji   Krishterimi ndër ilirët Krishtërimi ndër ilirët i ka rrënjët e lashta apostolike, që nga zanafilla, me Shën Palin dhe nxënësit e tij, të cilët e sollën Ungjillin ndër të parët tanë. Për këtë kemi dëshmi biblike, historike dhe arkeologjike, që bindshëm tregojnë se të parët tanë, Ilirët, ishin[lexo më shumë]
Frangu i Bardhë - Rojë e continuum­it tonë identitar

Frangu i Bardhë - Rojë e continuum­it tonë identitar

Nga Ledi SHAMKU    "Legere et non intelligere, negligere est"[1] ­ Katoni   Jo rastësisht Dictionarium-in Bardhi e filloi me maksimën e Katonit; ai dyshonte se, sikundër kish ndodhur me Budin ca më parë, edhe ai do të lexohej por rrezikonte të mos kuptohej. Dhe ndofta ka pasur të drejtë në dyshimin e tij, [lexo më shumë]
Religjioni dhe letërsia

Religjioni dhe letërsia

Nga Thomas Stearns Eliot   Kjo që kam për të thënë këtu është kryesisht në mbështetje të pohimeve që vijojnë; parë nga një pikëvështrim përfundimtar etik dhe teologjik, kritika letrare duhet të mbështet edhe më mirë nga kritika. Për deri sa në çdo epokë ekziston një marrëveshje e tillë e përbashkët mbi[lexo më shumë]