Kulturë

120 – vjetori i lindjes së Ernest Koliqit

Nga Ndue Ukaj   Në historinë e artit dhe të kulturës shqiptare, Ernest Koliqi shquhet si poet e tregimtar me...

Në ditëlindjen e ERNEST KOLIQIT: Jetëshkrim nga bashkëpunëtori dhe miku Petro Vuçani

Sot e kujtojmë prof. Ernest Koliqin në përvjetorin e lindjes. Shkrimtar, studiues, publicist, njëri nga intelektualët më të mëdhenj shqiptarë...

Të shtunën, më 20 maj shënohet DITA E BIBLIOTEKËS “Ernest Koliqi” në Prishtinë

Shumë të dashur miq, dashamirë të kulturës dhe të librit, me shumë gëzim ju lajmërojmë se, ditën e shtunë, më...

Binomi “Fe & Arsye” – paradigmë e shpirtit europian

Nga Fatmir Koliqi “Credo ut intelligam” Shën Anselmi I. Nuk besoj të ketë ndonjë njeri në hapësirën tonë shqiptare, që...

Poezia e parë shqipe u shkrua nga Lekë Matranga

Me rastin e ditës botërore të poezisë (21 mars), po i kujtojmë vargjet e hershme të Lekë Matrangës, “Këngë e përshpirtshme”,...

Ditëlindja e veprës “E mbsuame e krështërë” e Lekë Matrangës (20 mars 1592) 

Sot, më 20 mars e kujtojmë daljen në dritë të veprës së Lekë Matrangës ‘E mbsuame e krështerë’ ( E...

ROMANI PËR MURTAJËN…

Jusuf Buxhovi, Shënimet e Gjon Nikollë Kazazit, roman, botoi “Rilindja” Prishtinë, 1982.   Nga Ibrahim Rugova   Gjendaja epidemiologjike Romani...

VETËM PËR GRA TË JASHTËZAKONSHME

Me rastin e 8 marsit – ditës ndërkombëtare të gruas, nënës   Nga Shën Nënë Tereza     Mos harro...

Lidhjet e letërsisë shqipe me Biblën

Nga Ndue Ukaj   Kultura letrare shqipe, me gjuhën si tipar karakterizues e identifikues, zanafillën e ka te një frazë...

Kosova në marrëdhëniet diplomatike Zvicër-Jugosllavi (VI)

Kosova në marrëdhëniet diplomatike Zvicër-Jugosllavi (VI Me rastin e 15-vjetorit të pavarësisë së Kosovës Nga Zef Noka Dokumenti nr. 13....