Kulturë

Lazër Mjeda dhe laramanizmi në Argjipeshkvinë Shkup-Prizren

Nga Albert Ramaj   Me ardhjen e turqve në Ballkan, çështja fetare ndryshoi shumë gjëra. Pra, përhapja e fesë së pushtuesve...

Imzot Lazër Mjedja, në përvjetorin e vdekjes

Imzot Lazer Mjedja, metropolit i Shkodrës dhe argjipeshkëv i Shkupti. Luftëtar i pathyeshëm për të drejtat e fesë, atdhetar i...

Modeli fishtjan i angazhimit politik dhe atdhetar (pjesa 2)

Nga Ernest Marku     Kultivimi i këtij modeli ndër vite Viti 1907 shënon në jetën e Poetit Kombëtar një...

Modeli fishtjan i angazhimit politik dhe atdhetar (pjesa I)

Nga Ernest Marku     Hyrje Ky model, në fakt, asht forma ma e koncentruar e mendimit të fretërve të...

U promovua libri “E KAM NË ZEMËR POPULLIN TEM SHQIPTAR”

Shkup, 14 qershor 2022 – Sot në ITSHKSH (Instituti i Trashgimis Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve – Shkup) u promovua...

Rënia e Artanës në vitin 1455

Nga kalendari historik   Nga Prof. dr. Jahja Drançolli   Më 1 qershor të vitit 1455, pas rrethimit dyzetditor kishte...

Rikthehet panairi i librit në Prishtinë pas dy vjetësh mungesë

Me moton “Libri mbron mendjen”, vjen edicioni i 22-të i Panairit të librit në Kosovë. Panairi do të mbahet nga...

Krishterimi – Philosophia vera

“Asnjë njeri me mendje të shëndosh nuk e braktisë të vërtetën për të pavërtetën!”   (Acta Sancti Iustini et sociorum)  ...

Katedralja  e sotme “ZOJA NDIHMËTARE” në Prizren 

Nga Don Lush Gjergji   Prizreni, si qendër kishtare sipas të gjitha njohurive dhe dokumentacionit është mjaft i lashtë, i...

 Inaugurohet Biblioteka “Ernest Koliqi” në Prishtinë

Në ditëlindjen e shkrimtarit të madh shqiptar dhe nismëtarit të arsimit shqip në Kosovë, Ernest Koliqi (20 maj 1903), u...