Letra e Imzot Dodë Gjergjit për pjesëmarrjen e besimtarëve në kremtime liturgjike gjatë pandemisë COVID-19

Prot. Nr. 235 /2020                                                                                    Prishtina, 26/ 09 /2020   Udhëzime e reja për pjesëmarrjen e besimtarëve në meshë dhe në jetën pastorale në kohën e COVID-19   Fort të dashur në Krishtin,                                               që nga fillimi, kur vendi ynë u prek me pandeminë Covid-19, gjithnjë i kemi përditësuar udhëzimet tona për ta përshtatur jetën tonë baritore dhe kujdesin për shpirtra në Dioqezën tonë, sipas gjendjes që është krijuar. Të shtyrë nga dashuria dhe kujdesi për shëndetin e besimtarëve, [&hellip

Të jesh i krishterë me fjalë dhe me vepra!

E diela XXVI gjatë vitit (A)   Leximi i parë   Ez 18, 25-28 Sa herë përballë padrejtësisë dhe së keqes së pranishme në botë jemi drejtuar kundër Hyjit duke thënë: nëse Zoti do të ishte i drejtë nuk duhej ta lejonte! Por Hyji i përgjigjet qortimit tonë duke deklaruar: “Ju jeni përgjegjës, sepse jeni të lirë”.  Zbulimi i përgjegjësisë nuk na lejon të biem në nënshtrim dhe në një mentalitet foshnjor.   Lexim prej Librit të Ezekielit profet [&hellip

Zoti na siguron dashurinë dhe praninë e tij të përhershme

26 shtator 2020 – E shtunë, MOMENTI I SHENJTË – Lutja e përditshme (Leximet e ditës: Kish 11, 9 – 12, 8; Ps 90, 3-6.12-14.17; Lk 9, 43b-45)   Prania e Hyjit Ndërsa je duke u përgatitur për këtë tërheqje të shkurtë shpirtërore, pusho një moment. Merr disa herë frymë thellë dhe lejoji vetes të rritesh në heshtje. Ji i/e vetëdijshëm/e për praninë dashuruese të Zotit në ty.    Liria Do të provoj që së paku shkurt t`i harroj [&hellip

Libri i parë ndër ne për Shën Jeronimin

Nga Sarë Gjergji   Me rastin e Jubileut të madh të 1600-vjetorit të kalimit në amshim të Shën Jeronimit, u botua edhe libri i autorit Prend Buzhala me titull “SHËN JERONIMI DHE BOTA ILIRE”, Vëllimi i parë (Nga seria : SHËN JERONIMI ILIR, NJË FIGURË E MADHE BOTËRORE) – Lena & SHKSH “Dom MIkel Tarabulluzi”, Prishtinë – Stubëll 2020. Siç dihet, data 30 shtator e vitit 420 mbas Epokës së Re, shënon datën e shkuarjes në përjetësi të [&hellip

“Samaritanus Bonus” kundër Eutanazisë: “I pashërueshëm nuk do të thotë i pamjekueshëm”

“Samaritanus Bonus”, letra e Kongregatës për Doktrinën e Fesë, miratuar nga Papa, dënon sërish çdo formë eutanazie dhe vetëvrasjeje të asistuar. Shpreh edhe mbështetjen e Kishës për familjet dhe punonjësit shëndetësorë.   “I pashërueshëm nuk është kurrë sinonim me i pamjekueshëm”: kush është i sëmurë në gradën e fundit ka të drejtë të pritet mirë, të ketë gjithë kujdesin e dashurinë, që i nevojitet. Kështu shkruhet në “Samaritanus Bonus”, letra e Kongregatës për Doktrinën e Fesë, kushtuar “kujdesit [&hellip

KISHA NË KOSOVË

TË REJA

TË REKOMANDUARA

Krishti në Kryq i lagur nga lotët e Qiellit

Krishti në Kryq i lagur nga lotët e Qiellit

Imazhe, shenja dhe fjalë të lutjes për botën që Papa Françesku deshi të kremtonte për t’iu lutur Zotit për fundin e pandemisë.   Protagonisti i lutjes që mbrëmjen e 27 marsit – herëshim i të Premtes së Madhe – Papa Françesku kremtoi në një Shesh të Shën Pjetrit të zbrazët e të[lexo më shumë]
Mendime të Papa Françeskut për mjekët dhe infermierët, samaritanë të mirë

Mendime të Papa Françeskut për mjekët dhe infermierët, samaritanë të mirë

Po ju propozojmë disa reflektime të Papës Françesku mbi punën jashtëzakonisht të rëndësishme të personelit shëndetësor, që, në këto kohë kaq të vështira, është në vijën e parë të frontit kundër pandemisë së koronavirusit.   Në këto ditë sprove të rëndë, për shkak të përhapjes së Covid-19, pavarësisht nga dekretet qeveritare, ka njerëz[lexo më shumë]
Dorën në zemër në kohën e COVID-19

Dorën në zemër në kohën e COVID-19

Nga Arbnora Gojani Mazreku   Ndërsa po hyjmë në epokën e kërcitjeve të bërrylave dhe fërkimit të këmbëve si përshëndetje (të cilat sinqerisht, më duken përshëndetje qesharake dhe jo profesionale e as të sinqerta), më lejoni t'ju kujtoj për gjestin ‘dorën në zemër’, të përdorur edhe si përshëndetje. Si shqiptare, jam rritë duke[lexo më shumë]
Emërshenjti i të gjitha kohëve: Shën Hieronimi ilir, 340- 30 shtator 420

Emërshenjti i të gjitha kohëve: Shën Hieronimi ilir, 340- 30 shtator 420

Nga Prend BUZHALA   Tha një françeskan bashkëkohor: ja një shenjtor për të gjitha kohët. Data 30 shtator 420 pas Krishtit, shënon vitvdekjen e Shën Hieronimit ilir (340-420), pajtor i bibliotekave, përkthyesve, satiristëve e polemistëve, dhe, mbasi ishte përkthyes i Biblës, përzgjidhet edhe pajtor i shkrimtarëve dhe gazetarëve të krishterë. Mbi të[lexo më shumë]
Kontributi i ilirëve në civilizimin perëndimor: rasti i Shën Jeronimit

Kontributi i ilirëve në civilizimin perëndimor: rasti i Shën Jeronimit

Nga Gjon BERISHA   Historia dhe jeta e ilirëve dhe e Ilirisë, veçse nga autorët grekë e romakë, u shkrua dhe u shqyrtua edhe nga autorë të tjerë, prejardhja e të cilëve shpesh nuk është ditur saktësisht. Kjo ndodhte, meqë ata shkruanin në gjuhën greke apo latine, pastaj biografia e tyre shpesh[lexo më shumë]
Historik i shkurtër i Ipeshkvisë së re Prizren – Prishtinë

Historik i shkurtër i Ipeshkvisë së re Prizren – Prishtinë

Nga Don Lush Gjergji   Krishterimi ndër ilirët Krishtërimi ndër ilirët i ka rrënjët e lashta apostolike, që nga zanafilla, me Shën Palin dhe nxënësit e tij, të cilët e sollën Ungjillin ndër të parët tanë. Për këtë kemi dëshmi biblike, historike dhe arkeologjike, që bindshëm tregojnë se të parët tanë, Ilirët, ishin[lexo më shumë]
Frangu i Bardhë - Rojë e continuum­it tonë identitar

Frangu i Bardhë - Rojë e continuum­it tonë identitar

Nga Ledi SHAMKU    "Legere et non intelligere, negligere est"[1] ­ Katoni   Jo rastësisht Dictionarium-in Bardhi e filloi me maksimën e Katonit; ai dyshonte se, sikundër kish ndodhur me Budin ca më parë, edhe ai do të lexohej por rrezikonte të mos kuptohej. Dhe ndofta ka pasur të drejtë në dyshimin e tij, [lexo më shumë]
Religjioni dhe letërsia

Religjioni dhe letërsia

Nga Thomas Stearns Eliot   Kjo që kam për të thënë këtu është kryesisht në mbështetje të pohimeve që vijojnë; parë nga një pikëvështrim përfundimtar etik dhe teologjik, kritika letrare duhet të mbështet edhe më mirë nga kritika. Për deri sa në çdo epokë ekziston një marrëveshje e tillë e përbashkët mbi[lexo më shumë]