Histori

MIKEL SUMMA, argjipeshkëv i Shkupit (1728-1777)

Nga Don Frok Zefi   a)Fëmijëria dhe shkollimi Mikel Summa ka lindur në vendbanimin Baba[1], në ipeshkvinë e Sapës, në...

PJETËR KARAGIQI,  argjipeshkëv i Shkupit (1702-1727)

Nga Don Frok Zefi   a) Konviktor në Kolegjin Ilirik të Loretos Pjetër Karagiqi ka lindur në vitin 1648[1] në NovoBërd[2] ...

GJON NIKOLLË KAZAZI (1743-1752)

Nga Don Frok Zefi   a) Origjina dhe studimet Gjon Nikollë Kazazi është lindur në Gjakovë në vitin 1702,[1] nga...

Kosova në marrëdhëniet diplomatike Zvicër-Jugosllavi (VI)

Kosova në marrëdhëniet diplomatike Zvicër-Jugosllavi (VI Me rastin e 15-vjetorit të pavarësisë së Kosovës Nga Zef Noka Dokumenti nr. 13....

Kalendari Kulturor: përvjetori i kuvendit të Lezhës – 2 mars 1444

Duke shfletuar kalendarin kulturor-historik, sot përkujtojmë Kuvendin e Lezhës, që u mbajt më 2 mars 1444, në Kishës Katedrale të...

Përkujtim: Prof. Injac Zamputtin, në përvjetorin e vdekjes

Profesor Injac Zamputti na ka lënë trashëgim një vepër shumë vëllimshme letrare e historike. Kujtojmë veprën “Përpjekjet e shqiptarëve për...

Kosova në marrëdhëniet diplomatike Zvicër-Jugosllavi (I)

Fejton me rastin e 15-vjetorit të pavarësisë së Kosovës Nga Zef Noka   Autori ka studiuar drejtësi dhe shkenca politike...

Konferencës së Paqes në Paris, më 18 janar 1919

Data e 18 janarit është jashtëzakonisht e rëndësishme për Shqipërinë e shqiptarët në përgjithësi. Me këtë datë kujtojmë hapjen zyrtare...

Kontributi i Klerit Katolik Shqiptarë për “Fe e Atdhe”

Nga Prof. Dr. Jahja Dançolli   T’i sillesh çështjes së kontributit të Kishës romano-katolike Shqiptare, që nga fillimet e saja...

Historiku i Famullisë së Binçës

Nga Don Mikel Sopi   Famullia e Binçës Për çfarëdo teme që flitet mbi Binçën, nëse përkufizohet vetëm nga këndvështrimi...