Kulturë

EKSPOZITË EKSKLUZIVE ME PIKTURA ORIGJINALE TË SHËN NËNË TEREZËS

Nesër, më 22 nëntor 2022, në orën 19:00, në Qendrën “BogdaniPolis”, që gjendet nën Katedralen Shën Nënë Tereza në Prishtinë,...

Formula e Pagzimit, Kumte të reja nga dokumenti më i vjetër i shqipes

Nga Ledi Shamku-Shkreli “Konstitucjonet” e Kuvendit të Matit të vjetit 1462, përpiluem prej Pal Êjllit nuk kanë pasë ndonji trajtim...

SINONIMIA E ROMANIT OH TË ANTON PASHKUT

Nga Xhavit Beqiri   Shtresimet e gjera të dijes e të informacionit letrar e kulturor të autorit Anton Pashku, në...

Monografi me peshë të veçantë historike

(Lush CULAJ, Parlamenti i Shqipërisë dhe çështja kombëtare 1920-1939, Instituti Albanologjik, Prishtinë, 2022 fq. 578.)   Nga Prof. dr. Shyqyri ...

Shën Jeronimi – Dalmati që ia dhuroi Biblën Europës

Nga Don Fatmir Koliqi “Ignoratio Scripturarum, ignoratio Christi est.” (Hier., prol. comm. in Is.)   Në vitin 1994, kur u...

In Memoriam Vinçenc Gjini (1935-2022), kompozitor dhe profesor

Nga Rafet Rudi   Vinçenc Gjini dhe gjenerata e tij Vinçenc Gjini në ambientin tonë kulturor njihet si kompozitor dhe...

Kompozitori Vinçenc Gjini, krijuesi i thesarit muzikor me frymëzim shpirtëror

Homazh për ditën e kalimit në amshim të kompozitorit të mirënjohur Vinçenc Gjini (23 shtator 2022)   Nga Akil Mark...

Kisha arbëreshe në mbrojtje të identitetit fetar të krishterë (lindor) dhe arbëror (shqiptar)

Nga Don Lush Gjergji   Historiku i themelimeve të rëndësishme fetare dhe kombëtare Historia dëshmon dhe tregon që Kisha katolike...

Të shtunën mbahen “Takimet e Dom Mikelit” në Stubëll   

SHKSH “Dom Mikel Tarabulluzi” – Stubëll, organizon më datë 17.09.2022, ora 10:00, në ambientet e Qendrës Rinore në Stubëll, manifestimin...

At Gjergj Fishta: “Të Lémt e Zojës”

Me 8 shtator Kisha katolike romake kremton festën e Lindjes të së Lumes Mari Virgjër. Tradita e kësaj feste lindi...