• Arti i rrëfimit faustian

  Jan 7, 16 • 1076 Views • LetërsiNo Comments

  Nga Ndue Ukaj Tekstet letrare narrative, janë struktura të hapura komunikuese, prej të cilave ngjizen kuptimet infinite, sipas Umberto Ecos, ngase teksti letrar, sipas këtij semiologu e shkrimtari, është makinë e krijuar, për nxjerrjen e apo...

 • Atë Gjergj Fishta i këndon t’Papërlyemes

  Dec 8, 15 • 1239 Views • LetërsiNo Comments

    1“Mnín kam per t’qitun ndermjet Grues e teje E ndermjet bîmës, qi Asajë ka per t’i lé, E ti nen thêmer t’Sajë, i ndrydhun kreje, Pluhun do t’bréjsh e dhé.” 2 Njeshtû atje n’Eden t’blertë, n’atë ças të mnershem Kúr...

 • Gjergj Fishta – “Koha e ardhshme e Shqipnisë”

  Dec 7, 15 • 1985 Views • LetërsiNo Comments

   Nga Ndue UKAJ ”Freskimi më i madh i mendjes është leximi i klasikëve të lashtë. Duke lexuar ata, ndihesh i çlodhur, i lehtësuar, i përmirësuar, i lartësuar dhe i kalitur; të duket sikur sapo ke shuar etjen në një burim të kulluar malor”...

 • MARTIN CAMAJ DHE POEZIA

  Nov 4, 15 • 2536 Views • LetërsiNo Comments

  Nga Ndue Ukaj Studiuesi i Buzukut dhe librit të parë të shqipes së shkruar, gjatë gjithë jetës aktive intelektuale e krijuese, poezinë e pati pasion dhe e kultivoi me dashuri. Nëpërmjet artit poetik, shprehu ndjesitë e brendshme, ku spikaten...

 • MARTIN CAMAJ NË LETRAT SHQIPE: NJË TRIPTIK

  Oct 21, 15 • 2499 Views • LetërsiNo Comments

  Nga Prend Buzhala Martin Camaj është ndër autorët kryesorë të letrave shqipe. Meqë ai është, në radhë të parë, njeri i letrave, poet, dramaturg dhe romansier, që ka qëmtuar e krijuar në fushë të letërsisë, albanologjisë e folklorit, pa...

 • MARTIN CAMAJ DHE LETËRSIA E TIJ TJETËR

  Oct 20, 15 • 1634 Views • Kulturë, LetërsiNo Comments

  “Shkrimtari Martin Camajt ka lënë një vepër të madhe dhe me vlerë në fushën e letërsisë, gjuhësisë dhe në aspekte të tjera të çështjes shqiptare” – u tha në Koherencën “Camaj-Letërsia tjetër” Martin Camaj është një nga...

 • DOM NDOC NIKA (1865-1951): PRIFT, HISTORIAN DHE SHKRIMTAR, AUTORI I ROMANIT TË PARË SHQIPTAR

  Oct 17, 15 • 1915 Views • LetërsiNo Comments

  Dom Ndoc Nikaj,  ka lindur në qytetin e Shkodrës më15 qershor 1865,  nga prindërit Gjok Jak Nikaj dhe Agia e Gjon Gulit në Shkodër. Ishte djali më i madh ndër dymbëdhjetë fëmijët e tyre. Meqenëse ka lindur në ditën e  Shën Ndout, emrin në...

 • NËNA TEREZË NË LETËRSINË SHQIPE

  Oct 5, 15 • 1554 Views • LetërsiNo Comments

  Shkruan: Resmije Kryeziu Shkrimtarët e vjetër shqiptarë, në veprat e tyre, i kanë trajtuar figurat e ndritura të së kaluarës së krishterimit. Kjo flet më së miri për lidhjet e forta që ata kishin me këtë kulturë. Në të e shihnin mbrojtjen e...

 • LIDHJET E LETËRSISË SHQIPE ME BIBLËN

  Sep 17, 15 • 1404 Views • LetërsiNo Comments

    Shkruan: Ndue UKAJ Kultura letrare shqipe, me gjuhën si tipar karakterizues e identifikues, zanafillën e ka te një frazë biblike, që njihet si Formula e Pagëzimit, e vitit 1462. Autori i saj, Pal Engjëlli, ishte argjipeshkvi i Durrësit dhe...

 • KORIFEU I KULTURËS SHQIPTARE

  Aug 4, 15 • 1639 Views • LetërsiNo Comments

  Shkruan: Ndue Ukaj Kultura dhe historia shqiptare njeh tri figura themeltare të cilave u mungojnë varret: Gjergj Kastrioti, Pjetër Bogdani dhe Gjergj Fishta. Këto figura, s’janë dosido figura, sepse me veprën dhe veprimtarinë e tyre, u ngjajnë...