Letërsi

ROMANI PËR MURTAJËN…

Jusuf Buxhovi, Shënimet e Gjon Nikollë Kazazit, roman, botoi “Rilindja” Prishtinë, 1982.   Nga Ibrahim Rugova   Gjendaja epidemiologjike Romani...

Lidhjet e letërsisë shqipe me Biblën

Nga Ndue Ukaj   Kultura letrare shqipe, me gjuhën si tipar karakterizues e identifikues, zanafillën e ka te një frazë...

Të rishkruash historinë –  ndërgjegjja e Kadaresë

Përqasje për romanin e Ismail Kadaresë „Ura me tri harqe“   Nga Fatmir KOLIQI   Opusi kadarean është një univers...

Pjetër Bogdani, lëvrues i shquar i gjuhës dhe i kulturës shqiptare

Nga Anila Omari   Përpjekjet e autorëve tanë të vjetër për ruajtjen e fesë, dhe bashkë me të, të trojeve...

Dimensioni dituror në veprën e shkrimtarinë e Pjetër Bogdanit

Nga Evalda Paci   Dimensioni kulturor e dituror në personalitetin e Pjetër Bogdanit përbën një prej argumenteve qenësore që orientojnë...

TE RRËNJA

Nga Ibrahim Kadriu   Prishtina i pat dyert e hapura të hynte vdekja Çarshia me diell – lëshonte parmakët se...

URA PREJ DRITE

Nga Visar Zhiti   Duke lexuar librin më të ri të poetit Ndue Ukaj, poezia më përhitet si një urë...

SINONIMIA E ROMANIT OH TË ANTON PASHKUT

Nga Xhavit Beqiri   Shtresimet e gjera të dijes e të informacionit letrar e kulturor të autorit Anton Pashku, në...

Letërsia e vjetër shqipe në vështrim të një konteksti tipik kulturor e socioletrar

Nga Evalda Paci   Në një sprovë për të trajtuar aspekte të një konteksti që ndikoi pa dyshim dhe në...

Shkrimtarët e rij

Nga Lazër Shantoja   Shkrimtarët nuk janë porsi shishet e vênës. Këto, sikur dihet, sa mâ të vjetra të jenë,...