Kulturë

Të rishkruash historinë –  ndërgjegjja e Kadaresë

Përqasje për romanin e Ismail Kadaresë „Ura me tri harqe“   Nga Fatmir KOLIQI   Opusi kadarean është një univers...

KALENDARI KULTUROR/ Kardinali Mikel Koliqi: në përvjetorin e vdekjes (28 janar 1997)  

Kardinal Mikel Koliqi është një nga figurat më të ndritura të Kishës katolike shqiptare, njeriu që u bë simbol i...

Rikthimi i Fishtës

Nga Frano Kulli   Me Gjergj Fishtën, ka ndodhë diçka prej feniksi; një ringjallje prej hirit të vet. Rikthimi ka...

Konferencës së Paqes në Paris, më 18 janar 1919

Data e 18 janarit është jashtëzakonisht e rëndësishme për Shqipërinë e shqiptarët në përgjithësi. Me këtë datë kujtojmë hapjen zyrtare...

Krishtlindja – histori, mrekulli dhe dashuri

Nga Don Lush Gjergji   Historia e njerëzimit ndahet në dy pjesë themelore: para dhe pas Krishtit. Pyetja kryesore është...

KRISHTLINDJET, NJË FESTË QË FRESKON KUJTESËN PËR SHKUPIN E NËNË TEREZËS

Nga Prof.dr. Skender ASANI, drejtor i ITSHKSH, Shkup   Të dashur miq, kaloi një vit dhe ne sërish po mblidhemi...

Pjetër Bogdani, lëvrues i shquar i gjuhës dhe i kulturës shqiptare

Nga Anila Omari   Përpjekjet e autorëve tanë të vjetër për ruajtjen e fesë, dhe bashkë me të, të trojeve...

Dimensioni dituror në veprën e shkrimtarinë e Pjetër Bogdanit

Nga Evalda Paci   Dimensioni kulturor e dituror në personalitetin e Pjetër Bogdanit përbën një prej argumenteve qenësore që orientojnë...

Akademi Solemne “Ditët e Bogdanit” në Katedrale

Më 6 dhjetor 2022, ditë e martë, në ditëkujtimin e kalimit në amshim të Imzot Pjetër Bogdanit, Dioqeza Prizren-Prishtinë, në...

Pjetër Bogdani – shkrimtar dhe prijës

Nga Ndue Ukaj     Bogdani në historinë kulturore e letrare shqiptare Historinë kulturore të një populli e formojnë personalitet...