Kulturë

Shën Niketa i Remesianës ose Shenjtori dorëpërdore me harmoninë

Nga Prend BUZHALA     Të përlëvduom, o Ati Ynë, Te Deum laudamus me adhurimin e rruzullimit dhe të engjëjve:...

RUGOVA DHE ZBULIMI I BOGDANIT

Nga Kujtim M. Shala   Kur e zbuloi Bogdanin, Ibrahim Rugova ishte një dijetar i kulturës e i literaturës. Vetë...

Jeronim De Rada (1814-1903) – pararadhësi i Rilindjes Kombëtare Shqiptare

Nga Don Lush Gjergji   Prejardhja dhe jeta “Stërgjyshët e mi qenë mbase pinjoj të Pietro Antonio Radës nga Arbëria”...

PANAIRI I 23-TË I LIBRIT “PRISHTINA 2023”

Kemi filluar tashmë numërimin mbrapsht deri në ditën kur të gjithë pasionantët e librit takohen në kryengjarjen e fushës së...

120 – vjetori i lindjes së Ernest Koliqit

Nga Ndue Ukaj   Në historinë e artit dhe të kulturës shqiptare, Ernest Koliqi shquhet si poet e tregimtar me...

Në ditëlindjen e ERNEST KOLIQIT: Jetëshkrim nga bashkëpunëtori dhe miku Petro Vuçani

Sot e kujtojmë prof. Ernest Koliqin në përvjetorin e lindjes. Shkrimtar, studiues, publicist, njëri nga intelektualët më të mëdhenj shqiptarë...

Të shtunën, më 20 maj shënohet DITA E BIBLIOTEKËS “Ernest Koliqi” në Prishtinë

Shumë të dashur miq, dashamirë të kulturës dhe të librit, me shumë gëzim ju lajmërojmë se, ditën e shtunë, më...

Binomi “Fe & Arsye” – paradigmë e shpirtit europian

Nga Fatmir Koliqi “Credo ut intelligam” Shën Anselmi I. Nuk besoj të ketë ndonjë njeri në hapësirën tonë shqiptare, që...

Poezia e parë shqipe u shkrua nga Lekë Matranga

Me rastin e ditës botërore të poezisë (21 mars), po i kujtojmë vargjet e hershme të Lekë Matrangës, “Këngë e përshpirtshme”,...

Ditëlindja e veprës “E mbsuame e krështërë” e Lekë Matrangës (20 mars 1592) 

Sot, më 20 mars e kujtojmë daljen në dritë të veprës së Lekë Matrangës ‘E mbsuame e krështerë’ ( E...