Kulturë

Shkenca e vërtetë të çon në takim me Zotin!

Një përqasje ndryshe për të kremten e Dëftimit (6 janar)   Nga Don Fatmir KOLIQI   Njeriu gjatë jetës së...

Gjon Buzuku, ndër kryeheronjtë e kulturës

(Metaforat e “Mesharit” të Dom Gjon Buzukut)   Nga Prend BUZHALA   Gjon Buzuku do të mund të quhej Hero...

CARPE DIEM – Vlerësimi i kohës dhe përdormi i saj

Nga Don Fatmir Koliqi   “Nëse koha gjen kuptimin e vet në amshim, atëherë kjo duhet të kuptohet duke u...

FESTA E KRISHTLINDJES, LLAMBADAR NË HISTORINË E LAVDISHME TË SHKUPIT

Në jetën publike e familjare të katolikëve shqiptarë të Shkupit, festat ishin pjesë e mbamendjes kolektive në përgjithësi, kurse Krishtlindjet...

Historia e Krishtlindjes

Duke qenë se jemi në prag të festës së Krishtlindjes dhe pasi për vjet bëhen pyetjet rreth historisë së Krishtlindjes,...

Parce Domine: Dodë Gjergji dhe Fjala e kthimit

Nga Albnor Sejdiu   Libri ‘Kthimi’ është një dëshmi e dashurisë. Autori i tij nuk kërkon ndryshim të mendimeve, mendimet...

TOMË TOMIÇIQI, argjipeshkëv i Shkupit (1753-1758)

Nga Don Frok Zefi   Tomë Tomiçiqi ka lindur në Dubrovnik, më 22 qershor 1710, nga babai Mihail dhe nëna...

Imzot Lazër Mjeda, bariu që e ruajti grigjën në furtunat e kohës

Nga Imzot Dodë GJERGJI   Të nderuar zonja dhe zotëri, Të dashur vëllezër e motra,   Ju përshëndes të gjithëve,...

IMZOT LAZËR MJEDA, FRYMËZUES I NJË EPOKE TË RE NDRYSHIMESH POZITIVE NË BOTËN SHQIPTARE

Nga Skender ASANI   Në vitet 1909-1921, Argjipeshkvia e Shkupit kishte fat të madh me emërimin e Imzot Lazër Mjedës...

Kryeministri Kurti për “Ditët e Bogdanit” 2023: Pjetër Bogdani është teologu, filozofi dhe shkrimtari i shquar arbën!

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, mori pjesë në Akademinë Solemne për “Ditët e Bogdanit 2023”, e cila u...